باتری همواره یکی از مهمترین بخشهای گوشی هوشمند بوده که سلامت آن از اهمیت زیادی برخوردار است. موضوع سلامت باتری در خرید و فروش گوشیهای نو و دست دوم، در کانون توجه قرار میگیرد. زیرا، باتری گوشیهای هوشمند با گذر زمان و بسته به نحوه استفاده، ظرفیت اسمی اولیه خود را از دست میدهند. عوامل مختلفی در سلامت باتری گوشی اندرویدی اثرگذار هستند که شامل: افزایش دما، فست شارژ یا شارژ سریع، شارژ کردن گوشی تا 100 درصد و… هستند. هر یک از کاربران گوشیهای اندرویدی میتوانند از طریق روشهای مختلف از سلامت باتری گوشی خود اطمینان حاصل کنند که در ادامه این مطلب از آوانید به تمامی این روشها خواهیم پرداخت.
عوامل اثرگذار در سلامت باتری گوشی سامسونگ
گوشیهای برند سامسونگ جزء بهترین برندهای گوشیهای هوشمند در دنیا هستند. شرکت سامسونگ گوشیهای مختلفی را در ردههای قیمتی متفاوت در بازارها عرضه میکند تا هر یک از کاربران بتوانند با توجه به بودجه و نیاز خود آنها را تهیه کنند. اما یکی از مشکلاتی که اکثر خریداران گوشیهای سامسونگ و سایر گوشیهای اندرویدی با آن مواجه میشوند، طول عمر باتری آنها است. باتری گوشیهای اندرویدی پس از مدتی استفاده، نیازمند تعویض و تعمیر هستند و ضعیف شدن عمر آنها امری غیر قابل انکار است. عوامل مختلفی بر سیکل باتری اندروید اثر گذار هستند که از جمله مهمترین آنها عبارتند از:
افزایش دما
افزایش دما همواره یکی از مهمترین عواملی است که میتواند بر باتری گوشیهای سامسونگ، شیائومی، هواوی و… آسیب برساند. افزایش دما بنابر دلایلی مثل بازی کردن زیاد با گوشی، استفاده کردن از گوشی در حال شارژ یا هر دلیل دیگری، ممکن است رخ دهد. در هر صورت افزایش دما و داغ شدن بیش از حد گوشی، میتواند سلامت باتری آن را به خطر بیندازد. لذا به کاربران توصیه میشود که حتما به دمای گوشی توجه کرده و در صورتی که دمای آن افزایش یافت، از گوشی استفاده نکنند.
فست شارژ یا شارژ سریع
یکی از جدیدترین قابلیتهایی که به گوشیهای سامسونگ یا سایر گوشیهای اندرویدی و ios اضافه شده، قابلیت فست شارژ یا شارژ سریع است. خود این قابلیت نمیتواند به باتری گوشی ضرر برساند اما، شارژ سریع به خاطر سرعت بالا ممکن است که دمای گوشی را افزایش دهد. زمانی که دمای گوشی افزایش پیدا کند، سلامت باتری تحت تاثیر قرار گرفته و در صورت تکرار این موضوع، باتری دچار مشکلات جدی میشود.
شارژ کردن گوشی تا 100 درصد
اغلب کاربران در سالهای گذشته فکر میکردند که شارژ شدن گوشی تا 100 درصد کار درستی است و گوشی را تا رسیدن به عدد 100، در شارژ نگه میداشتند. اما امروزه ثابت شده که این کار فشار زیادی را به باتری گوشی وارد میکند و بهترین حالت برای شارژ کردن گوشی بین 20 تا 80 درصد تعیین شده است. برخی کاربران بر اساس عادت گوشی خود را از شب تا صبح به شارژر متصل میکنند این کار میتواند آسیبهای جدی را به باتری گوشی وارد کند. در واقع تمامی افراد باید پیش از رسیدن باتری گوشی به زیر 20 درصد حتما آن را به شارژ متصل کنند و پس از پر شدن 80 درصد باتری نیز آن را از شارژ بکشند. در تنظیمات برخی از گوشیهای سامسونگ قابلیتی وجود دارد که شارژ شدن را تا ۸۵ کنترل میکند. هر یک از کاربران برای فعال کردن این قابلیت باید مراحلی را طی کنند که عبارتند از:
در مرحله اول کاربران باید به بخش تنظیمات گوشی و سپس به قسمت مراقبت از باتری و دستگاه(Battery and device care) مراجعه کنند.
در مرحله بعدی باید از بین گزینهها باتری (Battery) را پیدا کرده
در مرحله نهایی کاربران باید گزینه محافظت از باتری(Battery Protection) را فعال کنند.
استفاده از کابل و شارژر اصلی
استفاده از کابل و شارژر اصلی نیز یکی از عواملی است که میتواند بر عمر باتری اثرگذار باشد. برخی از گوشیهای سامسونگ و یا شیائومی در جعبه خود دارای آداپتور نیستند. لذا به کاربران توصیه میشود که حتما کابل و شارژرهای با کیفیتی را تهیه کنند. استفاده از کابل و شارژرهای، بیکیفیت و تقلبی میتواند در سلامت باتری اثرگذار بوده و عمر باتری را کاهش دهد. در برخی موارد گزارش شده که شارژرهای ارزان قیمت، منجر به دود کردن یا حتی انفجار گوشی شدهاند.
فشار و ضربههای فیزیکی
گاهی اوقات سقوط و ضربه فیزیکی میتواند آسیبهای جدی به باتری تلفنهای همراه وارد کند. زیرا ممکن است سقوط و ضربههای فیزیکی باعث نشت مواد شیمیایی خورنده شده که هم برای قطعات الکتریکی و هم برای پوست انسان بسیار مضر هستند. بنابراین در صورتی که باتری یک گوشی دچار فشارهای فیزیکی و آسیب جدی شد، پیشنهاد میشود که کاربران مراقب بوده و از تماس پوستی با آن خودداری نمایند.
چگونگی تست سلامت باتری گوشی اندرویدی
شرکت سامسونگ معمولا در گوشیهای خود از باتری لیتیوم یون استفاده کرده که این باتریها چگالی و دوام نسبتا زیادی دارند. لذا این شرکت ادعا دارد که باتریهای قرار داده شده در گوشیهای هوشمند، از کیفیت مرغوبی برخوردار بوده و در صورت استفاده و نگهداری صحیح، عمر طولانی مدتی خواهند داشت. با گذشت زمان و به خاطر شارژ مکرر، سلامت باتری تحت تاثیر قرار میگیرد. یکی از علائم علائمی که نشان میدهد سلامت باتری گوشی به خطر افتاده، خالی شدن سریع آن است. کاربران از طریق روشهای مختلف میتوانند از تست سلامت باتری گوشیهای خود مطلع شوند که این روشها عبارتند از:
تست سلامت باتری گوشی از طریق تنظیمات
معمولا گوشیهای هوشمند اندرویدی اطلاعاتی را در مورد وضعیت باتری به کاربران ارائه میکنند. این اطلاعات در هر یک از گوشیهای سامسونگ، هواوی، شیائومی و… با یکدیگر متفاوت هستند. اما تمامی آنها اطلاعاتی را درباره فعالیت باتری دستگاههای اندروید ارائه میکنند. برای این کار کاربران کافی است تا در بخش تنظیمات تلفن هوشمند خود به دنبال گزینه باتری گشته و سپس گزینههای مربوط به باتری را مشاهده نموده و از سلامت باتری خود اطمینان حاصل کنند. معمولا در بخش تنظیمات گوشیهای اندرویدی و در قسمت باتری، وضعیت باتری گوشی در 24 ساعت گذشته نمایش داده میشود. همچنین در این بخش اطلاعاتی که مربوط به برنامههای مختلف و میزان استفاده آن ها از باتری نیز نمایش داده میشوند. البته کاربران از طریق این اطلاعات نمیتوانند در مورد تست سلامت باتری اطلاع پیدا کنند. اما میتوانند با برنامههای پرمصرف تلفن همراه خود آشنا شده و در صورت تمایل، استفاده از آنها را محدود کنند.
کد تست سلامت باتری
اغلب گوشیهای اندرویدی دارای منوهای تشخیصی پنهان بوده که کاربران میتوانند با وارد کردن کدهای دستوری، در صفحه شمارهگیری تلفن همراه به آنها دسترسی داشته باشند. برخی از کدهای دستوری، منوهای متفاوتی را برای کاربران باز میکنند و این کدها در هر یک از گوشیهای اندرویدی نیز با یکدیگر متفاوت هستند. با کد تست باتری میتوان از سطح شارژ سلامت باتری، دمای باتری و… آگاه شد. البته این اطلاعات ممکن است که در برخی از تلفنهای همراه نمایش داده نشوند.
کد تست سالم بودن باتری گوشی سامسونگ
معمولا کد سلامت باتری سامسونگ با گوشیهای دیگر متفاوت است و کاربرانی که دارای گوشیهای هوشمند سامسونگ هستند، برای استفاده از کد دستوری مربوطه باید مراحل زیر را طی کنند:
در مرحله اول کاربران باید به برنامه تلفن مراجعه کرده و سپس کد *#0228# را وارد کنند.
پس از وارد کردن کد مربوطه، پنجره جدیدی باز میشود که در آن اطلاعات مفیدی درباره باتری گوشی مثل ولتاژ، وضعیت شارژر، نوع باتری و… در اختیار کاربران قرار داده میشوند.
البته کد تست باتری گوشی سامسونگ ذکر شده، برای جدیدترین گوشیهای این برند است و کاربران گوشیهای قدیمی برند سامسونگ باید از کد دستوری *#*#4636#*#* برای تست سلامت باتری خود استفاده کنند. در گوشیهای سامسونگ کد تست دیگری نیز وجود دارد که از آن برای بازنشانی وضعیت باتری استفاده میشود. کد دستوری برای بازنشانی وضعیت باتری نیز *#9900# است که کاربران میتوانند آن را وارد کرده و اطلاعات مربوطه را دریافت کنند. پس در نظر داشته باشید که این کد در تمامی مدلهای سامسونگ کار نمیکند.
برای مشاهده و خرید گوشیهای سامسونگ میتوانید از فروشگاه اینترنتی آوانید اقدام کنید.
مشاهده و خرید
کد دستوری سلامت باتری گوشیهای شیائومی
افرادی که گوشیهای شیائومی را خریداری کردهاند، میتوانند سلامت باتری گوشیها را از طریق تنظیمات داخلی آن بررسی کنند. اما ممکن است که برخی از این تلفنها بسته به مدلی که دارند، اطلاعات مربوط به سلامت باتری را در اختیار کاربران قرار ندهند. در این صورت آنها میتوانند از طریق کدهای دستوری مخصوص، از وضعیت سلامت باتری گوشیهای شیائومی خود آگاه شوند. بدین منظور کاربران باید مراحل را طی کنند که عبارتند از:
در مرحله اول کاربران باید شماره گیر گوشی یا برنامه تلفن باز کرده و سپس کد دستوری *#*#6485#*#* را وارد کنند.
با وارد کردن کد ذکر شده، اطلاعات باتری در صفحه نمایش جدید ظاهر میشود که کدهای مختلفی را در آن نمایان میشوند.
برای مشاهده و خرید گوشیهای شیائومی میتوانید از فروشگاه اینترنتی آوانید اقدام کنید.
مشاهده و خرید
هر یک از این کدها بیانگر وضعیتی هستند؛ به طور مثال کد MF-06 نشان دهنده ظرفیت باتری کارخانه است. کد MF-05 ظرفیت فعلی باتری و کد MF-02 نشان دهنده چرخههای شارژ باتری هستند. همچنین کد MB-00/MF-01 نیز ظرفیت فعلی باتری و کد MB-06 نشان دهنده سلامت باتری هستند. البته ممکن است که تعدادی از کدهای ذکر شده در برخی از گوشیهای شیائومی شیائومی نمایش داده نشوند؛ اما، باید حتما کدهای مربوط به چرخه شارژ و وضعیت سلامت باتری در صفحه مربوطه به نمایش گذاشته شود.
برند گوشی | کد دستوری تست سلامت باتری |
سامسونگ | *#0228# |
شیائومی | *#*#6485#*#* |
هواوی | *#*#2846597#*#* |
سونی | *#*#7378423#*#* |
ال جی | *#*#4636#*#* |
بررسی فیزیکی سلامت باتری
یکی دیگر از راههای تست سلامت باتری گوشیهای اندرویدی، بررسی فیزیکی آن است. در سالهای اخیر اغلب تولید کنندگان گوشیهای اندرویدی از باتریهای غیر قابل تعویض استفاده میکنند. لذا، کاربران برای بررسی فیزیکی میتوانند از طریق ظاهر گوشی وضعیت باتری را بررسی کنند. تمامی گوشیهای هوشمند پنلهای پشتی مسطح و تختی دارند. بنابراین، اگر کاربران در این بخش برآمدگی مشاهده کنند، احتمالا باتری گوشی آنها باد کرده و در وضعیت خوبی قرار ندارد.
تست سلامت باتری گوشیهای اندرویدی از طریق نرمافزارها
امروزه تعداد زیادی نرمافزار تست سالم بودن باتری گوشی اندروید وجود دارند که کاربران میتوانند از طریق دانلود کردن آنها، وضعیت باتری خود را بررسی نمایند. انواع نرمافزارها و اپلیکیشنهای مختلف میتوانند جزئیاتی از جمله ظرفیت معمولی باتریها، دمای باتری، اطلاعات مصرف و… را به کاربران نشان دهند. اغلب این اپلیکیشنها نیز رایگان هستند و فقط برخی از آنها برای به نمایش گذاشتن اطلاعات بیشتر، رایگان نیستند. تعدادی از نرم افزار تست سالم بودن باتری گوشی اندروید عبارتند از:
برنامه AccuBattery
یکی از بهترین اپلیکیشن های تست سلامت باتری سامسونگ، AccuBattery نام دارد. پس از نصب این برنامه صفحه معرفی برای کاربران باز میشود که اطلاعاتی در مورد عملکرد برنامه را ارائه میکند. پس از آن، اطلاعات مربوط به درصد سلامت باتری سامسونگ و یا چرخه عمر باتری و… به نمایش گذاشته میشوند. مهمترین قابلیتهای برنامه تست سلامت باتری سامسونگ AccuBattery، عبارتند از:
سیستم هشدار برای رسیدن شارژ به درصد خاص
اندازهگیری ظرفیت اصلی باتری گوشی
اعلام میزان مصرف باتری توسط برنامههای مختلف
نرمافزار تست سلامت باتری GSam Battery Monitor
یکی از نرمافزارهای دیگری که میتوان با استفاده از آن تست سالم بودن باتری گوشی را انجام داد، نرمافزار GSam Battery Monitor است. با کمک این برنامه کاربران میتوانند مواردی از قبیل میزان مصرف برق اپلیکیشن از زمان شارژ کشیدن گوشی، مصرف باتری از زمان آخرین شارژ کامل و همچنین زمان آخرین دفعه قرار دادن صفحه نمایش گوشی بر روی حالت خواب را کنترل نمایند. یکی دیگر از مهمترین قابلیتهای این نرمافزار مشخص کردن اپلیکیشنهایی است که بیش از بقیه در مصرف باتری اثر دارند.
برنامه تست سلامت باتری سامسونگ Clean Master
یکی دیگر از نرمافزارهای تست سلامت باتری گوشی Clean Master نام دارد که از طریق آن میتوان طول عمر باتری گوشی را بررسی کرد. به طور مثال اگر یک برنامه میزان زیادی از باتری گوشی را مصرف کند، این اپلیکیشن پیغامی در خصوص این موضوع به کاربران ارسال میکند. علاوه بر این، با کمک اپلیکیشن Clean Master کاربران میتوانند اطلاعاتی درباره علت خالی شدن باتری گوشی، اقدامات عملی برای رفع این مشکل و… را نیز به دست آورند.
نرم افزار Battery Guru
یکی از مشهورترین و بهترین برنامههای تست باتری گوشی که محبوبیت زیادی در نزد کاربران دارد، اپلیکیشن Battery Guru است. هدف اصلی از طراحی این اپلیکیشن، ارائه بیشترین مقدار شارژدهی به کاربران است. تمامی جزئیات مرتبط با باتری مثل ظرفیت کلی باتری، میزان مصرف، بهترین زمان برای شارژ مجدد و… در این برنامه قابل مشاهده هستند. علاوه بر این، از طریق نرمافزار Battery Guru دمای باتری و محدودیتهای مرتبط به آن نیز به کاربران نشان داده میشوند.
جمع بندی
باتری از اهمیت بالایی در گوشیهای هوشمند برخوردار است؛ زیرا اگر خراب شده و یا دچار اختلالاتی شود، دیگر نمیتوان از تلفنهای همراه استفاده کرد. عوامل مختلفی بر سلامت باتری گوشیها اثر میگذارند که شامل: افزایش دما، استفاده از کابل و شارژرهای تقلبی و… هستند که در این مقاله از فروشگاه آوانید به آن ها اشاره کردیم. لذا، هر یک از شما باید از طریق تنظیمات گوشی، کدهای دستوری، نرم افزارهای مختلف و… به تست سلامت باتری گوشی اندرویدی خود بپردازید. تست سلامت باتری میتواند به شما کمک کند تا از عمر مفید باتری گوشی خود به بهترین شکل ممکن بهره ببرید.
سوالات متداول
چه عواملی در سلامت باتری گوشی اثر گذار هستند؟
عوامل بسیاری بر سلامت باتری گوشی های هوشمند اثر می گذارند که شامل: افزایش دما، فست شارژ یا شارژ سریع، شارژ کردن گوشی تا 100 درصد و… هستند.
آیا احتمال دارد که هرگز باتری گوشی خراب نشود؟
خیر، باتری تمامی گوشیها قطعهای مصرفی بوده و بعد از گذشت مدتی، توان اولیه خود را از دست داده و نیازمند تعویض یا تعمیر خواهند بود.
منظور از تست سلامت باتری گوشی چیست؟
به یک فرایند بررسی و تشخیص وضعیت باتری گوشی، تست سلامت باتری گفته میشود که در این فرایند، عمر باتری، درصد شارژ، توان باتری و.. بررسی میگردند.
آیا میتوان با یک کد دستوری سلامت باتری تمامی گوشیهای اندروید را تست کرد؟
خیر، هر برند برای تست سلامت باتری، کد دستوری مخصوص به خود را دارد.
چطور سلامت باتری گوشی را بفهمیم؟
روش های مختلفی برای تست سلامتی باتری وجود دارند که شامل: بررسی فیزیکی، استفاده از نرم افزارهای مختلف، کدهای دستوری و…. هستند.